UIA! BUDIMU TIDAK TERHINGGA

img_20161116_162410

Alhamdulillah, Berjaya menamatkan pengajian ijazahku selama 3 tahun setengah daripada 4 tahun dalam bidang Islamic Revealed Knowledge, major, Fiqh & Usul Fiqh (128 Credit Hours) Fully in Arabic Language. Tinggal di mahallah Hafsah. Cafe Hafsah, Mahallah Office memang tempat selalu pergi pun. Mahallah Office, sebab selalu ambil barang pos laju. Hihi… Tak pernah kena saman, pergi kelas jalan kaki ja. Kalau ada kelas di Kuliyyah AIKOL atau Economic, memang kena gerak awal dari mahallah. Kitaorang panggil nak ke hujung dunia kalau dari mahallah Hafsah lah nak ke sana. CELPAD boleh dikatakan dekat lah jugak dari mahallah Hafsah ni. Dekat dengan Female Sport Complex, Swimming pool, jalan kaki ja. Kalau nak ke Stadium Saidina Hamzah, memang fikir 2 3x, haha kecuali ada event, kena gagahkan jalan. Niat exercise sajalah.

img_20161203_162350

Setiap semester, memang aku ambik 18 credit hours, ada lah tambah sikit2, dengan 2x ambil short sem sepanjang di UIA. Second short sem, kat rumah, sebab buat praktikal dekat dengan rumah. Puasa, Bazar Ramadhan raya dekat rumah. Ni heaven…

img_20161204_172334

Serious talk, masa tahun 1 dan 2, memang selalu nak balik rumah ja. Haha.. cuba elak kelas hari jumaat dan sabtu terutama sekali untuk kelas skill, parenting, study circle. Kadang2 tak dapat, redha jalah jumaat atau sabtu. Masuk tahun 3 dan final year, tak kisah dah kelas hari apa, pukul berapa, sebab cuba nak habiskan awal sebab sayang mak ayah saya. Tak dinafikan belajar di UIA memang lama, tapi tak rugi sebab belajar Bahasa Inggeris & Bahasa Arab di CELPAD semasa di CFS IIUM selama 2 tahun. Alhamdulillah, English exempted semasa di CFS Nilai, batch terakhir di situ. Bahasa Arab, untuk couse aku, kena sampai level 4. Maharrat pendengaran, penulisan, pemahaman & percakapan dalam Bahasa Arab. Lecturer foreigner semua best2.

img_20161225_182726

Nukilan budi tak terhingga ini untukku abadikan dalam memori ku. Terima kasih lecturer2 ku J semester di main campus Gombak bermula Sem 1, 2013/2014 September 2013 dan berakhir pada Sem 1, 16/17 pada 12 Januari 2017. Paper terakhir subjek Mabahith Turuq 2 di main hall CAC.

img-20161111-wa0010

  • ARABIC FOR ISLAMIC STUDIES: DR. MA’AHAD BIN MOKHTAR
  • STUDY CIRCLE 2 (SISTER), 1 dah ambik semasa di CFS PJ: SIS NORLIZA BINTI MOHD
  • BAHASA MELAYU KERJAYA (SAINS SOSIAL): DR. NORAINI SHAHIDA BT. ISHAK (Al-Fatihah untuk beliau)
  • AL-MADKHAL ILA AL-FIQH: INTRODUCTION TO FIQH & AL-MADKHAL ILA USUL AL-FIQH: INTRODUCTION TO USUL AL-FIQH & FIQH AL-JINAYAT: JURISTIC STUDY OF CRIMES & PUNISHMENT: DR. LUQMAN ZAKARIYAH
  • CREATIVE THINKING & PROBLEM SOLVING: DR.HUDA MOHAMMAD HASSAN HILAL
  • LIBRARY SKILLS FOR RK AND BARB, wajib ambil, kelas di Library semasa sem 1 tahun 1.
  • ‘ULUM AL-QUR’AN: SCIENCES OF QUR’AN: DR.NOR ZATU AMNI BINTI MOHAMAD
  • ADVANCED TILAWAH AL-QURAN I & TAHFIZ AL-QURAN: UST. ZULKHAIRI BIN M. FADZLILLAH. Tahfiz kena hafal surah al-Baqarah 1 juzuk.
  • QUR’ANIC & PROPHETIC TEXTS: DR. TAUFIK BIN ISMAIL
  • LEADERSHIP AND MANAGEMENT: DIMAS BAGUS WIRANATA KUSUMA
  • FIQH AL-USRAH: JURISTIC STUDY OF FAMILY INSTITUTION & FIQH AL-MAWARITH & AL-AWQAF: JURISTIC STUDY OF INHERITANCE & ENDOWMENT: DR. ABDUL BARI BIN AWANG
  • FIQH AL-ZAKAH: JURISTIC STUDY OF ZAKAT & MANAHIJ AL-BAHTH: RESEARCH METHODOLOGY: DR. AKHTARZAITE BINTI HJ. ABDUL AZIZ
  • ‘ULUM AL-HADITH: SCIENCES OF HADITH: DR. SAADELDIN MANSOUR GASMELSID
  • FAMILY MANAGEMENT & PARENTING: DR. ABDUL KABIR HUSSAIN SOLIHU
  • INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE: SHAFIU YAHYA MIKA’IL
  • USUL AL-FIQH: TARIKHUHU WA TATAWWURUHU (HISTORY OF USUL AL-FIQH) (Subjek Elektif):DR. MUNTAHA ARTALIM ZAIM:
  • ADILLAT AL-AHKAM: EVIDENCES OF LEGAL RULES & MABAHITH TURUQ AL-ISTINBAT I: METHODS OF LEGAL DEDUCTION I & MABAHITH TURUQ AL-ISTINBAT II: METHODS OF LEGAL DEDUCTION II: DR. MUSTAFA BIN MAT JUBRI @ SHAMSUDDIN
  • FIQH AL-MU’AMALAT AL-MALIYYAH: JURISTIC STUDY OF TRANSACTIONS & FIQH AL-‘UQUD AL-MALIYYAH: JURISTIC STUDY OF FINANCIAL CONTRACTS & FIQH AL-‘IBADAT & QAWA’ID WA FURUQ FIQHIYYAH: LEGAL MAXIMS & JURISTIC VARIATIONS: JURISTIC STUDY OF ‘IBADAT”: DR. MOHD. FUAD B. MD. SAWARI
  • ADVANCED TILAWAH AL-QURAN II: UST. HAFIZ ANUAR BIN ABDULLAH
  • SWIMMING SKILLS 1 (SISTER): SIS NURUL FAATIHAH SULAIMAN
  • INTRODUCTION TO HISTORY AND CIVILIZATION: DR. FAUZIAH BT. FATHIL
  • FIQH AL-SIRAH: REFLECTIONS ON PROPHETIC HISTORY: DR. LAYETH SUUD JASSIM
  • ARABIC FOR ACADEMIC PURPOSE (AAP): DR. NORDIN BIN AHMAD
  • SWIMMING SKILLS 2 (SISTER): SIS ZUHAILI BINTI ZAINUDDIN
  • MAQASID AL-SHARI’AH: OBJECTIVES OF THE SHARI’AH: DR. BOUHEDDA GHALIA
  • NIZAM AL-HUKM: JURISTIC STUDY OF ISLAMIC POLITY & AL-‘ALAQAT AL-DAWLIYYAH: JURISTIC STUDY OF INTERNATIONAL RELATIONS: DR. MASZLEE BIN MALIK
  • ISLAMIC ETHICS (ARABIC): DR. AMILAH BT. AWANG ABD. RAHMAN @ JUSOH
  • INTRODUCTION TO SOCIOLOGY: SIR KHAIRULANUAR BIN ABD. RAHMAN
  • SURVEY OF ISLAMIC HISTORY & CIVILISATION (ARABIC): DR. ABDUL GHANI BIN YAKOB
  • AL-FIQH AL-MUQARAN: COMPARATIVE JURISPRUDENCE: DR. MUHAMMAD SAID ALMUJAHED
  • MABAHITH AL-HUKM: ISSUES ON ISLAMIC RULING: DR. HOSSAM EL-DIN IBRAHIM MOHAMED
  • ISLAMIC AQIDAH (ARABIC): DR. ISMAIL BIN MAMAT
  • AL-TADRIB AL-‘AMALI: PRACTICAL TRAINING, internship di Pejabat Agama Daerah Parit Buntar
  • INTRODUCTION TO MASS COMMUNICATION: DR. AMRAN BIN BAHARUM
  • ARABIC FOR OCCUPATIONAL PURPOSES: DR. SHAMSUDIN B. MOHD NOOR
  • QIRA’AH NAQDIYYAH FI USUL AL-FIQH: CRITICAL READING IN USUL AL-FIQH: MOHAMED EL TAHIR EL MESAWI
  • FIQH AL-QADA’: JURISTIC STUDY OF JUDICIARY: DR. SAYED SIKANDAR SHAH (HANEEF)

Semoga lecturer2ku dimurahkan rezeki oleh Allah dalam rahmat dan redha Allah.

Dah settle buat clearance, road to convocation day this November 2017.

Hanya Allah yang tahu, suka duka, perit, selama 3 tahun setengah di main campus.

img-20161117-wa0022

Advertisements

2 thoughts on “UIA! BUDIMU TIDAK TERHINGGA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s