AKU JUGA MASIH MENCARI YANG HILANG

Image

Melihat beberapa rakan yang pernah kecundang dalam pelajaran, ada yang HAMPIR berputus asa, ada yang terus MAJU tanpa menghiraukan pertikaian pendapat orang, ada juga yang tidak terlepas telah BERPUTUS ASA.

Semasa asasi kos ?, pointer tidak lepas seperti sepatutnya, ok keluar. Masa tu dia HAMPIR berputus asa, bagi selalu semangat kepada dia, jangan dengar kata orang. Yang ana kagum dengan dia, dia masih ada niat untuk terus mencari ilmu walaupun terpaksa kembali ke Diploma. Selalunya selepas tamat asasi, akan maju ke peringkat Degree.

Alhamdulillah, setiap semester, pointer dia terbaik.

Ada yang mengambil keputusan untuk terus bekerja tanpa meneruskan pengajian.

Ada yang mengambil keputusan ke pondok.

Ana cakap, tak pa, teruskan mencari ilmu walau apa peringkat pun. Seperti kita ketahui, selagi belajar, selagi tu kita banyak tak tahu. Yang ana kecewa adalah bila tidak mahu meneruskan pengajian. Ana faham, kecewa di situ yang sedang membalut dirinya. Takut gagal lagi.

Cepat atau lambat, cara kita manfaatkan ilmu itu bagaimana?

Bersyukurlah kerana kita masih bernasib baik untuk berada di peringkat ini, sedangkan terdapat beribu lagi yang mahu bersama peringkat kita sekarang. Alhamdulillah. J

Ada juga yang mempertikaikan, untuk apa dapat bantuan kewangan dari pelbagai pihak, sedangkan masa yang digunakan dibuang begitu sahaja. Ana selalu terkesan dengan kata-kata ni, “Buat apa kamu dapat pinjaman atau biasiswa, sedangkan pointer krik, krik krik saja.” Bagi kepada yang lebih (betul-betul) bersungguh-sungguh. Itu selayaknya. Huhu

Jauhilah daripada perasaan ‘ujub dengan ilmu yang dimiliki kerana tawadhuk itu kebih disukai.

“Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.”

SURAH LUQMAN:18

Aku juga masih mencari yang hilang……………

7:05pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s